top of page
WhatsApp Image 2023-02-07 at 12.50_edited.jpg

Het ontstaan van KolenkitKoks

Het begon allemaal in de buurt

Sociaal wetenschapper Eline Hansen (UvA) deed onderzoek naar sociale relaties in de Kolenkitbuurt en sprak veel vrouwelijke buurtgenoten over hun leven, gezinssituatie en werk. Tijdens deze gesprekken aan de keukentafels bij vrouwen thuis ontdekte Eline dat er veel culinair talent schuilging in de buurt. 

​

Vrouwen met diverse migratie-achtergronden kookten in informele setting voor grote groepen mensen en maakten de prachtigste gerechten. Achter de schermen bleek er in de buurt een levendige economie tussen deze vrouwen, lokale organisaties en ook winkels/horeca te bestaan. 

Om dit talent in de kijker te zetten besloot Eline met een aantal vrouwen om een wekelijks afhaalmenu te organiseren in de Kolenkitkas

​

Het project bleek zeer populair en ook lucratief, en op een bepaald moment sprak 1 van de vrouwen de wens uit om een eigen restaurantje te hebben. Wat was de weg daarnaartoe? Zo ontstond het idee om een platform voor deze koks op te richten. Een platform om de talenten verder te ontwikkelen, zodat de hele stad van hun gerechten zou kunnen genieten en de kokende vrouwen een zelfstandig inkomen konden verdienen. KolenkitKoks was geboren!

Het nieuws ging als een lopend vuurtje door de buurt en steeds meer vrouwen kwamen zich aanmelden. KolenkitKoks begon catering aan te bieden met een rijk palet aan gerechten uit de Turkse, Nigeriaanse, Iraanse, Marokkaanse, Bhutanese keuken en de lijst bleef maar groeien.
​
Maar catering uitvoeren komt met een grote verantwoordelijkheid, het eten moet veilig en hygiënisch bereidt en geserveerd worden. En hoe kook je de juiste hoeveelheden? Hoe regel je de administratie en marketing voor een cateringbedrijf? Er was zoveel nieuws te leren!

Dus begonnen de KolenkitKoks aan een trainingsprogramma om echt professionele cateringkoks te worden. Inmiddels zijn alle koks in het bezit van een HACCP certificaat en een berg kennis over het vak.

Van thuiskok naar professional

Een nieuw perspectief

Maar het allerbelangrijkste van alles, de koks deden heel veel ervaring op in de praktijk! KolenkitKoks krijgt het steeds drukker. Naast de cateringopdrachten voor zoals o.a. Gemeente Amsterdam, FOAM, De Appel en Stadsdeel West geven de vrouwen kookworkshops bij o.a. The Villy-Rhapsody waar de koks ook maandelijkse Community Diners verzorgen en lanceren hun eigen producten zoals kok Krishna's K-eZay.

​

Inmiddels heeft KolenkitKoks een volle agenda met zeer uiteenlopende opdrachtgevers, wat de koks de kans geeft hun menu's te perfectioneren en weer nieuwe concepten te ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld onze Indiase tiffin lunchservice, gozleme bakkerij op locatie, theeschenkerijen en traditionele tali diners. Ook worden andere vaardigheden ontwikkeld, zo is er een speciaal logistiek delivery team, een keuken coördinator en een partyservice voor decoratie binnen de groep vrouwen.

​

Met dit alles komen we elke dag een stapje dichterbij het vervullen van de dromen om zelfstandig te werken en een inkomen te genereren.

Om al deze activiteiten en ontwikkelingen te faciliteren is ons platform nu een zelfstandige stichting, met een betrokken en enthousiast bestuur en 2 teamleden voor de dagelijkse gang van zaken. Een grote stap, na 2 jaar als onderdeel van Stichting Kolenkitkas te opereren!

​

Maar hier stopt het werk achter de schermen niet. Veel van de koks komen uit een situatie waarin zij niet deelnemen aan de formele arbeidsmarkt en het inkomen uit een uitkering bestaat. De weg naar het ondernemerschap zit dan vol drempels. Om deze stap makkelijker te maken is Stichting KolenkitKoks samen met 3 andere stichtingen in de wijk bezig om een sociale coöperatie op te richten. Lidmaatschap van de coöperatie zal een veilige tussenfase worden voordat ambitieuze vrouwen volledig zelfstandig hun onderneming gaan runnen. Hierover lees je meer op deze pagina.

Achter de schermen

bottom of page